Csatlakozz te is!

A közösséghez

 
 

Írj a Télapónak!

Télapó itt van, hó a subája, Jég a cipője, leng a szakálla... és levéllel érkezett! Olvasd el!


Hamarosan... :)

Mit szeretnétek? Képet szerkeszteni? Fotózni? Új portált építeni? Kommenteljetek versenyekről is!

KEZDETEK (2002-2003)
História A G-Portál története / Kezdetek (2002-2003)


KEZDETEK (2002-2003)
 

A kezdetekről Attilát, a G-Portál ötletgazdáját kérdeztem, hiszen én akkor még nem dolgoztam a cégnél. :) Az alábbi érdekességeket mesélte:

"2002-ben elvállaltunk egy kisebb nonprofit közösség weboldalának felépítését, amelynél felmerült egy, akkor még viszonylag újnak számító igény, hogy több szerkesztő is tudjon cikkeket felvinni az oldalra programozói tudás nélkül, egyszerű szövegszerkesztőt használva. Eközben többen több helyről dolgoztunk a kis cégben, és SieGe-t megkértem arra, hogy készítsen egy egyszerű, fórumszerű webes alkalmazást, amelyben a futó projektek állása követhető, és a munkatársak megoszthatják egymással gondolataikat, ötleteiket. Ez el is készült, és eközben jött az az ötlet, hogy újabb projektekhez egyszerű regisztrációval lehessen létrehozni újabb oldalakat. Ez is elkészült, majd közben újabb és újabb eszközökkel bővült. Eközben jött az egyedi portálépítő alkalmazás ötlete, melyet eredetileg hozzánk hasonlóan külső munkatársakkal dolgozó cégek, tanulóközösségek kapcsolattartó eszközének szántam. A munka közben egyre több hasznos modul került az alkalmazásba, majd kigondoltam a portálépítő nevét is. Mivel a céget Gedeonnak hívták, és más termékeknek is egyszerűen egy G és a terméknév lett a neve, így lett az ötletből G-Portál.

A rendszer alapjait SieGe kódolta, aki a projekt előrehaladtával számos alkalommal volt kénytelen szinte újrakódolni mindent, hiszen az eredeti elképzelésben nem szerepelt ennyi funkció, és nem is számítottunk nagy terhelésre. Mikor már láttam a célt, mertem nagyot álmodni, megkértem SieGe mellett E-man barátomat is, hogy segítsen olyan rendszert felépíteni, amely nagyon sok felhasználót is tud kezelni, ugyanakkor kevés gépi erőforrást használ, nem kell sok-sok szervert felhasználni hozzá. E-man mestere az optimalizálásnak, fejben ki tudja találni a bonyolult rendszereket, és mindig a legegyszerűbb, legoptimálisabb megoldást választja.

2003. április 1-jén már a nyilvánosság számára is elérhető volt a portálépítő, de még nem hirdettük meg, mivel béta állapotú volt. Hetek múlva azonban pár [origo] fórumos user megtalálta a Google-ben a rendszert, és pillanatok alatt több tíz portált hoztak létre, és kezdték el lelkesen építgetni azokat. Egy hónap leforgása alatt több száz portál élt és virult, lassan szűk lett az irodai szerver internetes sávszélessége, így beköltöztünk a BIX-re, egy szerverterembe."

Mi történt ezután?
 
 
HÉT KÉPE

Küldj be Te is képet! >>>

 
TÁRSALGÓ
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HÍRFOLYAM
Friss hozzászólások
 
SZAVAZÁS
Melyik a kedvenc minijátékod?

Tippjáték
Kakukktojás
Képkirakó
Öt eltérés
Gondoltam egy...
Kommentelős
Kreditkereső
Mindet szeretem!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
TÁMOGATÓK

AndreaSerlegBolt
UIP Duna Nemzetközi FIlm Kft
Horgolt Csoda
Moments