Csatlakozz te is!

A közösséghez


Kedvenc évszakod?

Hűvös ősz? Havazó tél? Ébredező tavasz? Tüzes nyár?

Írd meg te is!


Balaton verseny

Gyűjts minél több információt a Balatonról, és oszd meg velünk!

Nevezési határidő: 2017.07.23.


Kedvenc énekes/együttes

Készíts portált a kedvencedről, nevezz, és nyerj!

Eredmény: 2017.05.07.

Talányos
G-Pozitív
VÉDJEGYOLTALOM
Okosságok G-Polgári törvénykönyv / Védjegyoltalom


VÉDJEGYOLTALOM
 

A Magyar Szabadalmi Hivatal oldalán érthető leírást találhatsz a védjegyoltalom fogalmáról és lényegéről: http://www.mszh.hu/vedjegy

Az 1997. évi XI. törvényt a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról itt olvashatjátok:

Mit jelent a védjegyoltalom?

A védjegyoltalom a termék azonosítására és megkülönböztetésére, valamint a szellemi tulajdon védelmére szolgáló jelzés, jogi oltalom. Mit jelent ez? Ha kitalálsz valami újat, levédheted, hogy mások ne használhassák fel.

Kinek ajánlott a védjegyoltalom?

A védjegyoltalom ajánlott azoknak, akik szeretnék megóvni a szellemi termékeiket, pl. egy ötletet, egy cégnevet, egy logót az utánzóktól. A védjegyoltalom megvásárlásával a termékedet más nem használhatja fel, ugyanakkor a védjegy használatára engedélyt adhatsz licensz formájában.

Mire lehet védjegyoltalmat szerezni?

A védjegy lehet…

a.) szó vagy szóösszetétel (pl. személynév, szlogen, cégnév, stb.)
b.) betű, szám
c.) kép, ábra (pl. logó, fejléc)
d.) sík vagy térbeli alakzat (pl. egy palack formája)
e.) szín, színösszetétel, fényjel, hologram (pl. egy cég reklámszínei)
f.) hang
g.) a fenti pontok kombinációja

… ha a védjegy megkülönböztetésre alkalmas és grafikailag ábrázolható.
… ha a védjeggyel szemben nem áll fenn feltétlen kizáró ok http://www.mszh.hu/jogforras/f9711.html#2pC
Pl: nem kaphatsz védjegyoltalmat a „paradicsom” szóra, mert ez nem alkalmas a terméked megkülönböztetésére, hiszen általánosan használt kifejezés.
… ha a védjeggyel szemben nem áll fenn viszonylagos kizáró ok http://www.mszh.hu/jogforras/f9711.html#4pC
Pl. nem kaphatsz védjegyoltalmat a „Danon” szóra, mert ez összetéveszthető a Danone védjegyével.

Ki szerezhet védjegyoltalmat?

Bárki, akinek van rá pénze.

Mire jogosít fel a védjegyoltalom?

Ha védjeggyel rendelkezel, pl. levédetted a logódat, akkor azt a logót kizárólag te használhatod, senki más. Lehetőséged van licensz formájában engedélyt adni másoknak a használatra, ezt alkalmazzák pl. szoftverek esetében is. A védjegy – mint a neve is jelzi – véd.

Hogyan lehet védjegyet szerezni?

A Magyar Szabadalmi Hivatal oldalán található formanyomtatványok kitöltésével, és ezek benyújtásával (http://www.mszh.hu/letolt/) elindítható a lajstromozási procedúra. A bejelentés díja jelenleg 74 500.- Ft.
Az aktuális árlistát itt találod: http://www.mszh.hu/vedjegy/vedjegy_dij.pdf
A procedúra menetéről itt olvashatsz: http://www.mszh.hu/vedjegy/vedjegy_tajek.pdf

Mennyi időre szól a védjegyoltalom?

10 évre vásárolhatsz védjegyoltalmat, amit a 10 év letelte után meghosszabbíthatsz.

Mi a teendő, ha valaki felhasználja a bejegyzett védjegyemet?

Ha valaki mégis felhasználná a védjegyoltalom alatt álló termékedet, pl. a logódat, akkor védjegybitorlás címén peres eljárást indíthatsz ellene.
 
Honnan tudjam, hogy milyen védjegyeket jegyeztek már be?

A jelenleg érvényes „védjegyzéket” a PIPACS (Publikus IParjogvédelmi Adatabázis CSalád) oldalán találod:
Itt rákereshetsz bármire, és a találati listán látni fogod, hogy ki jegyezte be, mikor, meddig érvényes az oltalom, stb.

Ha bejegyeztek egy védjegyet, akkor én felhasználhatom?

Nem, hiszen pont ez a védjegy lényege. Ha felhasználod más védjegyoltalom alatt álló termékét, pl. egy logót, és a végjegy jogosultja peres eljárást indít ellened, akkor végül súlyos büntetésben részesülhetsz.

Ha egy szó védjegyoltalom alatt áll, akkor le se írhatom?

Leírhatod akkor, ha nem saját tevékenységedet vagy termékedet szeretnéd vele reklámozni, hanem pl. véleményezed a terméket: A Danone kefír finom.
Ezzel szemben nem írhatod rá a fejlécedre, hogy Danone.

Akkor egyáltalán ne használjam más munkáját?

Lehetőleg ne, ugyanis aki bajba kerülhet emiatt, az egyedül te vagy.
4 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
2012.09.01. 01:30
Lindy

énis eggyetértek ezzel!! :)


2011.07.07 19:32
missR.

„ egyetértek...nagyon is. 


2011.01.15 00:32
panelka

„Ezt már olvastam más oldalon, de nem hinném, hogy igaz lett volna-aki írta, hogy levédette az odalát. Főleg úgy -pl. hogy a fejléc részeit általában mindenki(tisztelet a kivételnek) a deviantartról szedi- és az már nem az ő munkája, akkor meg ő járja meg. Egyébként is, ha tényleg nem egyedi, és nem saját maga csinál mindent, akkor is ő bukta. No meg a pénz, nem hinném, hogy a G-Portálosok közül sokaknak lenne pénze erre

2011.07.07. 19:32
missR.

egyetértek...nagyon is. 


2011.01.15 00:32
panelka

„Ezt már olvastam más oldalon, de nem hinném, hogy igaz lett volna-aki írta, hogy levédette az odalát. Főleg úgy -pl. hogy a fejléc részeit általában mindenki(tisztelet a kivételnek) a deviantartról szedi- és az már nem az ő munkája, akkor meg ő járja meg. Egyébként is, ha tényleg nem egyedi, és nem saját maga csinál mindent, akkor is ő bukta. No meg a pénz, nem hinném, hogy a G-Portálosok közül sokaknak lenne pénze erre

2011.01.15. 00:32
panelka

Ezt már olvastam más oldalon, de nem hinném, hogy igaz lett volna-aki írta, hogy levédette az odalát. Főleg úgy -pl. hogy a fejléc részeit általában mindenki(tisztelet a kivételnek) a deviantartról szedi- és az már nem az ő munkája, akkor meg ő járja meg. Egyébként is, ha tényleg nem egyedi, és nem saját maga csinál mindent, akkor is ő bukta. No meg a pénz, nem hinném, hogy a G-Portálosok közül sokaknak lenne pénze erre

2010.05.29. 21:28
NNNorbert

biztató :)

 
 
HÉT KÉPE

Küldj be Te is képet! >>>

 
TÁRSALGÓ
 
HÍRFOLYAM
Friss hozzászólások
 
SZAVAZÁS
Melyik a kedvenc minijátékod?

Tippjáték
Kakukktojás
Képkirakó
Öt eltérés
Gondoltam egy...
Kommentelős
Kreditkereső
Mindet szeretem!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
TÁMOGATÓK

AndreaSerlegBolt
UIP Duna Nemzetközi FIlm Kft
Horgolt Csoda
Moments

 

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints