Csatlakozz te is!

A közösséghez

 
 

Írj a Télapónak!

Télapó itt van, hó a subája, Jég a cipője, leng a szakálla... és levéllel érkezett! Olvasd el!


Hamarosan... :)

Mit szeretnétek? Képet szerkeszteni? Fotózni? Új portált építeni? Kommenteljetek versenyekről is!

Szerzői jog
Okosságok / G-Polgári törvénykönyv / Szerzői jog


SZERZŐI JOG

1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról: LINK

A szerzői jogról szóló törvény védi az irodalmi, a tudományos és a művészeti alkotásokat.

Mi tartozik szerzői jogi védelem alá?

Szerzői jogi védelem alá tartozik:
- az irodalmi mű,
- a színmű, a zenés színmű, a táncjáték és a némajáték,
- a zenemű, szöveggel vagy anélkül,
- a rádió- és a televíziójáték,
- a filmalkotás és más audiovizuális mű,
- a rajzolás, festés, szobrászat, metszés, kőnyomás útján vagy más hasonló módon létrehozott alkotás és annak terve,
- a fotóművészeti alkotás,
- a gyűjteményes műnek minősülő adatbázis (...)

Kit illet a szerzői jog?

Azt illeti, aki a művet megalkotta, illetve szerzői jogi védelem alatt áll más szerző művének átdolgozása, feldolgozása vagy fordítása, ha annak egyéni, eredeti jellege van, s amennyiben az eredeti mű szerzőjét megillető jogokat nem sértette meg. Gyűjtemény akkor állhat szerzői jog alatt, ha tartalmának összeválogatása, elrendezése vagy szerkesztése egyéni jellegű, azonban a szerzői jogi védelem a gyűjtemény tartalmi elemeire nem terjed ki.

Kit kell szerzőnek tekinteni?

Az ellenkező bizonyításáig azt kell szerzőnek tekinteni
- akinek a nevét a művön feltüntették,
- aki a művet sajátjaként a Magyar Szabadalmi Hivatalnál nyilvántartásba vetette, és ezt közokirattal igazolja,
- aki a műveket a közös jogkezelő szervezet adatbázisa alapján kiállított teljes bizonyító erejű magánokirattal igazolja,
- aki a művet először hozta nyilvánosságra.

Mennyi ideig részesül a szerzői jog védelemben?

A szerző életében és a halálától számított hetven éven át. Amennyiben a szerző személye nem állapítható meg, a mű első nyilvánosságra hozatalát követő év első napjától számított hetven év a védelmi idő.

Mikor kell feltüntetni a szerző nevét?

Fel kell tüntetni a szerző nevét a mű idézése, ismertetése, át- vagy feldolgozása, fordítása esetén. Tehát amennyiben a kutyákról készítesz leírást, amihez könyvet, újságot használsz fel, meg kell jelölnöd a könyv címét, szerzőjét, ugyanígy fel kell tüntetned a szerzőt, ha pl. külföldi anyagot fordítasz le, illetve a designodnál használt képek esetén is.

Tehát a szerző megjelölésével bármit csinálhatok az eredeti művel?

Nem. A szerző joga, hogy művét többszörözze, terjessze, átdolgozza, illetve hogy ezekre engedélyt adjon. Azaz engedély nélkül nem készíthetsz másolatot cikkekről, képekről, zenékről, filmekről, nem használhatod fel őket design készítésnél, portálod tartalmához.

Engedély nélkül semmit nem használhatok fel?

A mű részletét a forrás, valamint a szerző megnevezésével idézheted, azonban teljes anyagokat még a forrás megjelölésével sem rakhatsz ki a portálodra a szerző engedélye nélkül. Ez azt jelenti, hogy pl. könyvből idézhetsz pár sort, azonban teljes könyvet nem használhatsz fel, nem továbbíthatsz még akkor sem, ha más digitalizálta.

Ötletem is állhat szerzői jogi védelem alatt?

Valamely ötlet, elv, elgondolás nem lehet tárgya a szerzői jogi védelemnek. Így nem áll szerzői jogi védelem alatt az ahogyan a menüket, cikkeket, képeket elrendezed az oldaladon.

Szerzői jogi védelem alatt áll a design-om?

A portál designja képzőművészeti alkotás, s mint ilyen szerzői jogi védelem alatt áll. Azonban ez csak akkor érvényesül, ha a design-on fellelhető valamennyi vonalat, formát te magad hoztad létre. Tehát internetről szedett, majd összevágott képek esetén nem illet szerzői jog. A portálodon használt kódok szerzői jogi védelmed alatt nem állnak, kivéve ha teljes egészében magad írtad őket. Attól, hogy találtál a neten egy kódot, 1-2 dolgot átírtál benne, még nem fog téged illetni a szerzői jog. Példa: portálépítős oldalról elvitt, majd átírt CSS kód szerzői joga nem téged illet.

Mi a helyzet a portál tartalmával?

Egy portálon több szerzői mű is jelen lehet, ezen szerzői művek sajátos összeállítása gyűjteményes műként részesül védelemben. Tehát a portál egészére a szerzői jog a szerkesztőt illeti. Ez akkor vonatkozik rád, ha pl. rengeteg képet gyűjtöttél össze, amelyeket képtárakba rendeztél. A művek szerzője természetesen ebben az esetben is az, aki megalkotta a művet. Portálod nem gyűjteményes mű, ha a blogodban, a cikkeidnél 1-1 képet megjelenítesz dizájnolás céljából. Ezeknek a műveknek a honlapon történő felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges.

Lehetnek jogi következményei a szerzői jog megsértésének?

Igen. A szerző bírósághoz fordulhat, követelheti:
- a jogsértés bírósági megállapítását,
- a jogsértés abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől,
- elégtételt (pl. nyilatkozat formájában),
- a jogsértéssel elért gazdagodás visszatérítését,
- kártérítést.

Mit tegyek, ha másoltak rólam?

Amennyiben a sajátkezűleg készített képed, cikked megtalálod más portálon, írj a webmester@gportal.hu címre egy levelet, melyben tüntesd fel a:
- portálod címét,
- a másik portál címét, ahol a másolt tartalom található,
- pontosan mit másolt,
- a másolt tartalom hol található pontosan a te oldaladon és az övén.

9 hozzászólás
Idézet
2011.08.19. 10:59
Adliz

Arachme: igen, levédetés esetén is írhatsz az adott dologról, de egyébként ilyet nem lehet levédetni, mint a kiskutya táplálkozása :). Könyvből forrás megjelölése mellett szabad idézni, az már más, ha az egész portál tartalma egy adott könyvre épül fel. Viszont ebben az esetben ez nem a ti dolgotok, a könyv szerzőjének kell felvenni a kapcsolatot a G-Portállal. Értelemszerűen szerzői jogot csak a szerző érvényesítheti :).

Idézet
2011.08.03. 22:58
Arachme

Ki volt rakva a cikkem mindenki olvashatta neki meg csak egy szó volt kirakva ami be se volt a linkelve és csak nem is hasonlított a cikkemre és elvileg ez akart lenni a tartalma..  és lopok..  de ha a címet levédeti akkor is írhatok arról a dologról nem? nem úgy megy hogy én most levédetem és soha többé senki nem ír a kiskutya táplálkozásáról.. am meg a gyerek ügyvéddel jött nekem.. hogy perelhetne stb..  és amúgy ha már itt tartunk mi frászért nem büntetik a könyvből kimásolókat? :// ugyan úgy lopás (szerintem) mint a copy-paste.. 

Idézet
2011.07.29. 21:16
Adliz

Arachme: úgy van, ahogy írod. Nincs ilyen, főképp nem címlopás :). Ha valaki a cikket saját maga írta meg, tehát nem netről, könyvből másolta, kizárólag akkor mondhatja sajátjának a cikket. Egy címre nem lehet azt mondani, hogy ő találta ki, kivéve, ha levédeti. De nem hiszem, hogy egy tini le fog védetni valamit :). A lopásokat hangoztatóknak érdemes megmutatni a cikket, hátha tanulnak belőle :)

Idézet
2011.07.29. 15:26
Arachme

Szóval nem mondhatja azt hogy énis ezt akartam írni te már nem írhatod a ha leírod akkor lopsz? :D
Azt nem értem hogy vannak olyanaok akik annyit csinlnak pl írnak egy cikket a kiskutya táplálkozásáról és ha már valaki ezzel a címmel akar írni valamit  rögtön arra hivatkozik hogy én már erről ezen a címen írtam te nem írhatsz (tudom hogy a címvédés nem ezt jelenti) de vannak ilyenek. Alig várom a cikket a reklámokról mert már volt belőle komoly problémám :( 

Idézet
2011.07.26. 09:49
Zoli

Nem érdemes és nem szabad kirakni ötletet, mert amíg Te vetsz, más arat. Kivéve, ha nem bánod, hogy nem Te aratsz, da akkor ne is reklamálj, ami egyébként is veszett energia lenne! Ötletekből születhetnek -más által- remekművek...és utólag már "szabhatjuk".

Idézet
2011.07.25. 09:40
superuser

Máris leírtad a megoldást: "A 2 szerkesztő arra hivatkozik hogy az első ellopta az ötletét" -> az ötletek nem állnak szerzői jogvédelem alatt.

Cím védések alatt mit értesz pontosan?

Illegális reklámtevékenységekségekről hamarosan írunk.

Idézet
2011.07.23. 14:50
Arachme

szép cikk :)) csak egy kérdés/szituáció:

van egy ember aki ír egy cikket  és van egy másik akinek a honlapján van egy nem linkelt modul amibe elvileg az a cikk szerepelt a volna amit  a másik már megírt és felrakott. A 2 cikk címe közel se volt hasonló. A 2 szerkesztő arra hivatkozik hogy az első ellopta az ötletét, mert neki már hetek óra kint volt az a cím. De szerintem az első szerkesztő nem lát bele sem a másik fejébe sem a gépébe de mégis lopással gyanusítják.. mi a helyzet ilyenkor.

És mi a helyzet az úgynevezett "cím védéseknél" amikor levédik az adott címet és nem engednek még csak abban a témában sem cikket írni :)

És mévalami az illegális reklámzás hogy is van? :O 

Idézet
2011.07.14. 16:25
Eliffe

Köszi, Adliz! Tanulságos volt! De néha akadnak olyan emberek, akik még egy ilyen cikk után sem képesek felfogni dolgokat.

Eliffe

Idézet
2011.07.14. 13:11
Danny

Kszi Adliz! ;)

 
 
HÉT KÉPE

Küldj be Te is képet! >>>

 
TÁRSALGÓ
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HÍRFOLYAM
Friss hozzászólások
 
SZAVAZÁS
Melyik a kedvenc minijátékod?

Tippjáték
Kakukktojás
Képkirakó
Öt eltérés
Gondoltam egy...
Kommentelős
Kreditkereső
Mindet szeretem!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
TÁMOGATÓK

AndreaSerlegBolt
UIP Duna Nemzetközi FIlm Kft
Horgolt Csoda
Moments