Csatlakozz te is!

A közösséghez

 
 
MÁSOLÁS, SZERZŐI JOG
Okosságok / Másolás, szerzői jog

Beszélgessünk a másolásról. Mit tudtok a szerzői jogokról? Mikor kell feltüntetni a forrást?
Milyen esetben illet téged a szerzői jog? Hogyan működik ez a G-Portálon?
Véleményeket, tapasztalatokat, kérdéseket várok. :)

92 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2014.08.29. 03:54
Divo

A tapasztalatom az, hogy egyesek pofátlan módon és egy írói oldalról is képesek lennének egy elkészült novellát ellopni, és sajátként feltüntetni. Szerencsére mostanában nem találkozom ezzel a jelenséggel, és merem remélni, hogy így is marad. De nap mint nap olyan dolgokkal találkozom, ami bizonyos mértékig másolás. Persze lehet normális formában is megtenni.

Idézet
2013.07.29. 13:27
superuser

Szilvike: KATT IDE, itt találsz leírást arról, hogy mit kell tenned másolás esetén

Idézet
2013.07.26. 18:52
Szilvike

Hello mindenki, én a //hollow-rising-1614.gportal.hu/ szerkeztöje vagyok, és az nagyon feldühít, hogy az én oldalamról, és a testvér oldalunk engedélye nélkül, egy másik nevelde élt a lehetőséggel, és mindent egytől eggyik lemásolt rólunk. A testvéroldink, és mi ezt nem türhetjük tovább, így kérlek kedves szerkeztőség nem tudnátok tenni ez ellen? A másolós oldal neve: //bleach-hollow1614.gportal.hu. Nagyo szépen köszönöm, és remélem tanulni fog belöle, hogy lemásolni mindent szó szerint nem jó dolog. Mégegyszer köszönöm.

Idézet
2013.05.12. 16:35
Biomogyi

Én felháborítónak tartom, ha valaki elvisz valamilyen infót az oldaladról, ráadásként kérés nélkül. Tőlem is loptak már, az én oldalam egy animével foglalkozik, és mivel kb 3db oldal van, mai ezzel az animével/mangával foglalkozik, így elég könnyű volt megtalálni a bűnöst, ugyanis 1: van az én oldalam 2: van a 2. oldal, ami a mangának a fordításával foglalkozik és volt a 3. oldal, ami a'sszem mlapos volt, de  eléggé kiborultam. Eleve nehéz volt infókat gyűjtenem, mert a segítségemre egyedül az anime és a manga volt, illetve az angol wikipédia, ahonnan ki kellett gyűjtenem az infót, lefordítanom, hogy értlmes legyen, aztán begépelni, a másik meg 3 mp alatt "Ctrl c Ctrl v" és meg van oldva -.-"
Kicsit hoszsú lett, na de lényeg a lényeg igazságtalannak tartom az,t hogy valaki olgozhat akár egy fél napot is valamilyen menüponton a másik meg 3 mp alatt lemásolja rólad.

Idézet
2012.09.01. 10:29
Lindy

hát ezt mind nagyon hosszú lenne leírni szeerintem, de amúgy itt minden erről szóló válasz megvan :D ezért is köszi hogy felraktátok ^^ 

Idézet
2011.12.19. 19:42
LoveCat

Az mlapos oldalamon(egy másikon),loptak egy csomót.Egyszerűen felháborító érzés volt,hogy amit felhoztam mert eszembe jutott,hogy ilyet még nem láttam sehol,a következő napra ott van egy másik oldalon.Na jó,hogy nem akarok vele durva lenni,mondom neki,hogy ha annyira tetszik,legalább írja ki a forrást.A végén már az lett belőle,hogy annyi dolgot és ötletet elvitt,hogy barátnőmmel létrehoztunk egy csoportot és beszélgettünk kúltúráltan vele és azóta sokkal jobb az oldala.

Szerintem az ilyenekre a legjobb megoldás(ha lopnak az oldaladról),hogy az illetővel chaten beszélsz és ha rosszindulatú,akkor teheted azt,hogy feljelented a lapját a webmesternek..

Egyébként az én oldalam is könyvre épül fel,némely cikk pedig saját,de a gépelések sem ugyanolyanok,mert elolvasom és levázlatolom az egészet,kiírom a lényegét egy lapra és begépelem.A könyvet amiből írok,forrásként megtalálható az oldalam dolgai között :)

Bocsi,hogy hosszúra sikeredett.

Idézet
2011.08.19. 10:53
Adliz

Brenda: a webmester pont azért nem tehet semmit, mivel a G-Portálon is él a szerzői jog, s minthogy feldolgozás, átdolgozás esetén sem az adott szerkesztőé a szerzői jog, így nem léphet fel. Ilyen esetben is az eredeti kép tulajdonosáé a szerzői jog akár ad engedélyt felhasználásra, akár nem. Egyébként a szerzői jogért nem kell fizetni, ez megillet minden szerzőt o.O Ezt érdemes elolvasnod, sok mindenre rávilágít:
//gportal.gportal.hu/gindex.php?pg=34354001

Idézet
2011.08.18. 22:52
Brenda

Sajnálatos módon a G-Portálon ezek a cselekedetek már megszokottak, ezért is ment el innen sok ember más HTML oldalra ahogy én azt észrevettem. A gportálon nagyon sokan másolnak egymásról, ezért van az hogy minden 2. lap ugyan úgy néz ki, ugya azzal a témával, modulokkal és még sorolhatnám.. annyi különbséggel hogy a szöveg nem mindenhol ugyan az.

Tuladjonképpen, az ember mindig másol valakiről akire felnéz és akit példaként tekint magának. De ennek is van egy bizonyos határa.. ha megtetszik egy másik ember stílusa te sem tudsz minden nap ugyan olyan frizurával, sminkkel és ruhával az utcára menni mint az a személy. Csak azt utánozzák aki valamit nagyon jól csinál. A szerzői jog meg mit sem ér a GP-n.. mivel egyetlen egy oldal sem tudja megvenni magának a majdnem  30.000 ft értékű igazi szerzői jogot.. főleg ha tudja hogy a lapja nem lesz hosszabb 1 évnél mert akkor valóban semmi értelme az egésznek. 

Azokat illeti a szerzői jog, akik saját elképzelésük szerint készítik a designokat, saját maguk alkotják a lapukra a CSS kódot, és saját maguk találnak ki különféle modulokat. Az természetes hogy egy akármilyen témával foglalkozó oldalon az alap adatok ott vannak, met az alap.. az nem lehet az övé. A forrást pedig mindig ki kell írni akárhonnan szedi az ember, mert így könnyen megvádolhatják és jogosan. 

Ami a legszörnyűbb, hogy ha az ember kitalál valami tényleg egyedi dolgot, és a másiknak az nagyon megtetszik azonnal lemásolja, nem tisztelve a másik munkáját.. nem tudhatja hogy mennyit dolgozott vele, vagy mennyit izzadott azért hogy ilyet alkosson.. az emberek többsége őszintén, magyarul szólva már szarik bele mert úgy is tudja hogy lesznek olyan barmok, akik ezt el fogják követni, és azért az ember sem szeret a semmiért dolgozni.. nem kellemes érzés ha egyfolytában másolják az embert.. főleg ha túlzásokba esnek.. Ebből, azt szerettem volna kihozni, hogy ha lemásolnak és szépen szólsz nekik hogy vegyék le vagy legalább látható helyre írják ki honnan is van az alap ötlet nem teszik meg, mert szerintük ez saját és mert már látta máshol is.. tipikus hazugság.

Sajnos, ha a szerkesztő ezeket bejelenti a webmesternek, ő csak annyit tud rá mondani hogy "az általad használt kép sem saját" vagy valami hasonló.. lehet, hogy az a kép nem saját, mert a netről van.. de te szerkesztetted át, te színezted át, te grafikáztad át a saját ízlésed szerint.. Ha saját lenne azért több pénzt kellene fizetni, az emberek meg szrencsére nem hülyék és nem teszik meg.. ha meg fizetni kellene érte akkor egy lapon se lenne szinte design, sehol semmi kép. Ez nem jó kifogás a webmestertől sem.. egyszerűen borzalmas, hogy nem tesz ellene semmit... a CSS kódok is, amiket a szerencsétlen szerkesztők megírtak és könnyedén lemásolják arra sem figyel oda a kedves webmester.. az játszódhat le hogy itt be ott meg ki. És ez hatalmas csökkenést fog okozni szerintem a gportál életében mert azok akikről másolnak TENNÉNEK ÉRTE de a webmester nem tesz..és mivel nagyobb "hatalommal" rendelkezik a lapok felett ezért csak ő tudna tenni ezekért a dolgokért. De hát, a csodára várhat mindenki.. ami sajnos nem létezik.

 

Nem akarok ezze senkit sem megsérteni, csak leírtam a saját véleményem amit remélem elfogadtok. Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett.. de ahogy figyeltem a lapokat ez most úgymond kijött belőlem :) 

Idézet
2011.07.07. 19:32
missR.

mostanában elég sok probléma volt néhány oldalon a lopás miatt, volt, aki emiatt majdnem be is zárt. :S

Idézet
2011.07.07. 06:49
Kaylinne

Én azt tartom viccesnek, amikor 10 éves kislányok csinálnak valami rajongói oldalt, mindent átmásolgatnak, aztán kiírják, hogy minden az oldal tulajdonában áll, és aki lopni mer, az fel lesz jelentve... 

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

 
KEDVENC KÉP

Küldj be Te is képet! >>>

 
TÁRSALGÓ
 
HÍRFOLYAM
Friss hozzászólások
 
SZAVAZÁS
Te varázsoltál tavaszi kinézetet a portálodra?

Igen
Nem
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
TÁMOGATÓK

AndreaSerlegBolt
UIP Duna Nemzetközi FIlm Kft
Horgolt Csoda
Moments