Csatlakozz te is!

A közösséghez

 
 

Írj a Télapónak!

Télapó itt van, hó a subája, Jég a cipője, leng a szakálla... és levéllel érkezett! Olvasd el!


Hamarosan... :)

Mit szeretnétek? Képet szerkeszteni? Fotózni? Új portált építeni? Kommenteljetek versenyekről is!

MÁSOLÁS, SZERZŐI JOG
Okosságok / Másolás, szerzői jog

Beszélgessünk a másolásról. Mit tudtok a szerzői jogokról? Mikor kell feltüntetni a forrást?
Milyen esetben illet téged a szerzői jog? Hogyan működik ez a G-Portálon?
Véleményeket, tapasztalatokat, kérdéseket várok. :)

92 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2011.05.11. 20:11
CasperSims

Én mindig saját forrásból dolgozom. Persze úgy nehéz, hogy egy játéksorozat 2. részével foglalkozó oldalt szerkesztek. Mondjuk ki: A The Sims 2-ről van itt szó hölgyeim és uraim! És akit ez a sorozat érdekel az vagy már nem játszik vele vagy a 3. részével játszik, ami bavallom őszintén nekem nem tetszik. Mindent saját magam készítek, egyedül a CSS-t hoztam el egy ezzel foglalkozó portálról, de ennek a forrása fel van tüntetve! És ezzel csatlakoznék az elöttem szólókhoz, hogy legyünk büszkék arra, hogy van egy portálunk, esetlegesen ha van rajt valami saját tartalom és ne azzal büszkélkedjünk, hogy tele van tartalommal az oldalam és közben ezzel más portáloknak okozok kárt.  Bevallom, kevés tartalom van a portálomon, de az  legalább egytől-egyig saját. Nem írom ki, hogy ne lopj, hisz aki okos az úgysem viszi el, aki meg nem érti meg, hogy ez egy portál saját tartalmakkal és nem szokás lelopkodni a másikról, azt sajnálom! Persze úgyis lehet fenntartani portált, hogy lemásolgatom, az ilyen portálokról és vígan lubickolok a sikerben, hogy tele van tartalommal a portálom, na ez nekem nem módi! Az oldalamat ITT érheted el!

Idézet
2011.03.30. 14:03
Orhea

Tipikus emberi hiba, "ha tőlem lopnak és is lopok másoktól" Így nem várható semmilyen előrehaladás :S

Idézet
2011.01.15. 00:49
panelka

Én tisztában vagyok vele, hogy amit vettem ötletet, cikket, életrajzot másoltam be, fel kell(ene) tüntetni a forrást. Nálam az a gond, hogy én néha túl büszke vagyok ehhez, még ha ici-pici dolgot, vagy ötletet, ihletet kaptam. Persze általában a friss cikekknél amiket felteszek az oldalamra fel szoktam tüntetni hogy honnan van. A képeknél pedig ne, de végülis ha mindezeket fordíva nézzük, tlem már loptak - tucatnyian tették- eléggé fel vagyok háborodva. Ugye jogosan, de ezt kölcsönösen is kéne, hiszen akkor én is ki kell hogy rakjam a forrást. Ilyenkor jó ezen elgondolkozni..

Idézet
2010.10.10. 18:38
Nixi

Szörnyen bosszantó dolog valamit kérdezés és kiírás nélkül elvinni, ami sajátkészítésű, ráadásul jól is sikerült. Aztán a "lopót" dicsérik, hogy milyen ügyes, stb.
Az viszont mégjobban, hogy Webmesternek írnak egy elvitt, de általa is internetről szedett kép miatt...
Én általában örülök, ha másnak tetszenek a firkálmányaim. :D

Idézet
2010.10.03. 11:17
MariaLoren

Hühümmm! Szerzői jog! Komoly és fogós kérdés. Az biztos, hogy másolnak úgy is, hogy egy kicsinykét változtatnak dolgokon. Ez ellen is lehet tenni, ha akarunk. Lehet teljesen egyedi és saját dolgod hivatalosan is, csak tudd bizonyítani, hogy az valóban a Te szellemi terméked. ( ezáltal a keletkezési, vagy " megszületési " ideje is tudható ) Bármilyen nevet használhatsz de vannak szabályok, melyek dolgokra köteleznek, aki járatos ebben az tudja. ( pl.: P. Howard = Rejtő Jenő, vagy Lőrinc László = Lesli Laurenc > sorry, ez utóbbit nem biztos, hogy jól írtam! ) Forrás feltűntetése logikus, magától értetődő. Ha van ki van írva: Copyright, nem tehetsz semmit. Ha mégis, hát nyögjed a szerzői jogdíjat, megérdemled! Neten a dátum bizonyít ezt-azt. Erről a témáról nagyon sok mindent lehetne írni de nem áll szándékomban kivételesen.

Idézet
2010.09.14. 23:09
superuser
Idézet
2010.07.13. 16:03
Ádám

Megadod oldalad címét? Én szeretek egyedi oldalakat nézni és nem mindig ugyanolyakat.


2010.04.05 20:06
Spiritwolf

Én ezért szoktam teljesen egyedi oldalakat készíteni... Az biztos, hogy teljesen egyedi lesz, mert mindent én találok ki, sőt még a képeket is én rajzolom / fotózom! Én ezért nem is nagyon szoktam levédeni a képeimet, megírtam egy szabályzat menübe, hogy az oldalon minden az én tulajdonomat képezi, és az ötletek is teljesen egyedik, aztán ha valaki lekoppintaná, akkor a webmesternek tudok szólni, hogy törölje a lapot, mert minden teljesen egyedi, így nem is nagyon adódhatnak viták, hogy most ki lopott és ki nem...

Aláírás:
Spiritwolf

Idézet
2010.04.25. 10:13
moszat

Én majdnem mindenkivel egyetértek DE! vannak olyan emberek akik megvádolnak másokat másolással és közben tényleg nem másolt! Én egyszer végig követtem egy ilyesmi balhét. A lényege az volt, hogy két szerkesztő felrakta ugyanazt az cikket amit angolról magyarra fordítottak. Erre az  egyik szerki (legyen X) átment az (legyen Y) Y szerki oldalára és elkezdte mondani, hogy azonnal vegye le a másolt angolról magyarra fordított szövegét.

A poén az volt, hogy a Y szerk (akit megvádoltak másolással) profi angolos volt és az angol szöveget NEM LEHET 20 fée módon lefordítani. Innentől kezdve csődültek az X (nem szeretem ezt a szót) talpnyalói és szidták Y-nt a semmiért.

A lényege ennek hogy nem minden másolás igazi másolás mert van aki azért szól mert feltűntési viszkedekségben szenved!

(a másik dolog meg az, hogy a X szerkesztő se írta ki a forrást tehát szerzői jogot sértett -.-')

Idézet
2010.04.05. 20:06
Spiritwolf

Én ezért szoktam teljesen egyedi oldalakat készíteni... Az biztos, hogy teljesen egyedi lesz, mert mindent én találok ki, sőt még a képeket is én rajzolom / fotózom! Én ezért nem is nagyon szoktam levédeni a képeimet, megírtam egy szabályzat menübe, hogy az oldalon minden az én tulajdonomat képezi, és az ötletek is teljesen egyedik, aztán ha valaki lekoppintaná, akkor a webmesternek tudok szólni, hogy törölje a lapot, mert minden teljesen egyedi, így nem is nagyon adódhatnak viták, hogy most ki lopott és ki nem...

Aláírás:
Spiritwolf

Idézet
2010.03.27. 19:01
Nici

Én a HP-s lapomon ezt a más oldal információját hívtam segítségülös dolgot úgy oldottam meg, hogy az ilyen modulok végére kiírtam: Segítség: xy. Szerintem ez így korrekt.


2009.08.23 21:34
Lana

„Hali!

Szerintem akkor kötelessége lenne az embernek feltüntetnie a forrást, ha valamit egy az egyben átmásolt a saját oldalára. Ha más oldalak információjából alkotott valami új dolgot, akkor "jófejség" feltüntetni honnan dolgoztál, de nem kötelező.

Én úgy vagyok ezzel a témával, hogy gyűlölöm. Én ha találok valami olyat ami az enyém, egyszerűen teljesen normálisan szólok a szerkeztőnek, hogy vagy írjon ki forrást, vagy szedje le. Aki "lop" az is értelmes emberi lény, nem kell azonnal káromkodások tömkelegét rázudítani  és a Webmaster-rel fenyegetőzni.

Mondjuk én egy másik szolgáltatón vagyok és ott annyira, nem szokás ez, de ha valaki a G-Portalról másol, akkor sem fogok a Webmasterhez rohanni. Szerintem ezt a helyzetet midenkinek meg kéne tanulnia kezelni és csak a legvégső esetben zargatni ezzel Tamarát.

Lana voltam :)”

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
 
HÉT KÉPE

Küldj be Te is képet! >>>

 
TÁRSALGÓ
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HÍRFOLYAM
Friss hozzászólások
 
SZAVAZÁS
Melyik a kedvenc minijátékod?

Tippjáték
Kakukktojás
Képkirakó
Öt eltérés
Gondoltam egy...
Kommentelős
Kreditkereső
Mindet szeretem!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
TÁMOGATÓK

AndreaSerlegBolt
UIP Duna Nemzetközi FIlm Kft
Horgolt Csoda
Moments